Vergelijking verbruik LED - Gloeilamp - SpaarlampHet zal voor veel mensen geen verassing meer zijn dat LED veel energiezuiniger is dan ‘normale’ verlichting. Met minder wattage komt er meer licht uit een LED lamp. Dat komt door het rendement van een LED. Ter vergelijking: Bij een gloeilamp wordt slechts 5% van de energie omgezet in licht en bij een moderne LED is dit nu al 50%.

Maar belangrijker is nog de efficiëntie van de lichtbron. Hoeveel licht wordt er precies uitgestraald per eenheid energie die erin gaat. Dit wordt uitgedrukt in lumen/watt. Lumen is een eenheid voor de hoeveelheid uitgezonden licht. Een vergelijking:

Gloeilamp: 10 Lumen / Watt
Halogeen: 7 Lumen / Watt
Spaarlamp: ~55 Lumen / Watt
LED: 55 – 161 (!) Lumen / Watt

Zoals je kunt zien zit er een behoorlijke range in de lichtopbrengst van een LED. Dit is namelijk sterk afhankelijk van een aantal factoren. Een belangrijke factor is het soort halfgeleidermateriaal waarvan de LED is gemaakt. Een tweede punt is de kleur, een witte LED (van bijvoorbeeld 5.000K) is aanzienlijk efficiënter dan een warm witte LED (3.000K), 1,5x meer licht is geen uitzondering. Als laatste is de fabrikant van belang, de een maakt gewoonweg betere LEDs dan de ander.

Als je de waarden vergelijkt dan zie je bijvoorbeeld dat een 50W halogeenspot al snel 400 lumen kan opbrengen, de gemiddelde LED lamp haalt dit echter niet. Toch worden er vergelijkende waardes gegeven vaak door de fabrikant. De redenering is dan dat halogeen veel breder uitstraalt en LED een smalle straal heeft, binnen die smallere straal is de lichtopbrengst dan vergelijkbaar.

Al met al zijn we er nog niet helemaal met LED verlichting, maar de lichtopbrengst van de nieuwe generatie LEDs neemt razendsnel toe. Over een paar jaar… Voor de mensen die nu LED verlichting aanschaffen: er is dus helaas geen tabel die de wattages vergelijkbaar maakt. Neem bij aanschaf liever de lichtopbrengst mee in de overweging.