Hier verschillen de de meningen en claims van fabrikanten over. Duidelijk is dat in de lamp de LEDs, van gerenommeerde fabrikanten, een lang leven hebben. De industrie heeft afgesproken dat een LED ‘op’ is als de lichtopbrengst met 30% is gedaald. Over het algemeen kan gesteld worden dat het 30.000-50.000 uur (afhankelijk van de fabrikant) duurt tot een LED op is. Daarna blijft hij deze het wel gewoon doen maar zal steeds minder licht geven.

De levensduur van de lamp als geheel is meer afhankelijk van de bouwkwaliteit van de lamp zelf. Hoe goed is de electronica die hier in zit gemaakt? Er zit altijd een elektrisch circuit in dat de binnenkomende elektriciteit transformeert naar geschikte waarden voor de LEDs. Hoe minder elektronica, hoe langer de levensduur! Hoe koeler de lamp blijft, hoe minder de elektronica te verduren krijgt. Een goede warmtehuishouding is dus belangrijk (koelvinnen).

Over het algemeen is 15.000 – 20.000 uur een realistische waarde.

Een aardig iets om op te merken zijn de LEDs van Acriche. Deze komen vanaf de fabriek af geschikt voor 230VAC. In Acriche LED lampen zit dus verder nauwelijks elektronica en de verwachte levensduur is daarom zeer lang.